Verbeter je concentratie op het werk

Iedereen moet natuurlijk werken om geld te verdienen. Misschien heb je een fantastische baan in loondienst of werk je als zelfstandige. In beide gevallen wil je natuurlijk goed presteren en daarom is een goede concentratie belangrijk. Het punt is echter dat veel werknemers en zelfstandigen tegenwoordig kampen met concentratieproblemen. Dit heeft natuurlijk met onze tijd te maken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je concentratie te verbeteren. In deze tekst geven we enkele tips.

Wat is de oorzaak?

Heb je regelmatig last van concentratieproblemen? Dan is het allereerst van belang om naar de oorzaak te kijken. In de eerste plaats kan de omgeving een impact op je concentratie hebben. Is het bijvoorbeeld lawaaierig op je werkplek? Dan is het lastig om je te focussen. 

Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen. Je kunt simpelweg ergens anders gaan werken. Je gebrek aan concentratie kan echter ook een psychische oorzaak hebben. Denk bijvoorbeeld aan een depressie of een burn-out. In dat geval kun je beter contact opnemen met je huisarts.

Luister rustgevende muziek

Heb je redelijk zelfstandig werk? Hoef je niet de hele dag ‘aan’ te staan? Dan is het aan te raden om rustgevende muziek te luisteren. Dit heeft namelijk een positieve invloed op de concentratie. Je vergeet dan even de omgeving en kunt je puur focussen op je taken. Je kunt dan wel het beste voor muziek zonder teksten gaan. De teksten kunnen je namelijk afleiden. Ga bijvoorbeeld voor klassieke muziek of jazz.

Eet gezond

Het is sowieso belangrijk om gezond te eten. In de eerste plaats is het goed voor de algehele gezondheid. Gezonde mensen worden gemiddeld gezien ouder dan mensen die ongezond leven. Daarnaast zorgt gezond eten ook voor een beter concentratievermogen. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde voeding je concentratie kan verhogen. Dit wordt ook wel ‘brainfood’ genoemd. 

Vette vis schijnt goed voor je hersenen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan zalm, haring en tonijn. Eet dagelijks ook voldoende eiwitten. Je wordt moe en slap wanneer je te weinig eiwitten eet. Een slechte concentratie wordt dan ook vaak gekoppeld aan een eiwittentekort. 

Veel mensen zijn tegenwoordig vegetarisch en daarom krijgen ze onbewust te weinig eiwitten binnen. Gelukkig kun je ook voldoende eiwitten uit vleesvervangers en zuivel halen. Daarnaast moet je natuurlijk ook voldoende groente eten. Voedingsexperts raden je aan om minimaal 250 gram groente per dag te eten.

Voldoende beweging

Veel mensen sporten nog te weinig. Het is echter van belang om veel te bewegen. Dit is niet alleen goed voor je lichaam, maar juist ook voor je concentratievermogen. Ga voor een sport die je ook echt leuk vindt. Dan houd je het ongetwijfeld langer vol.

Conclusie

Het is in deze tijd lastig om je goed te concentreren. Dit komt vanwege de vele elektronica. We zijn niet meer gewend om ons langdurig in materie te verdiepen. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op ons intellect, maar ook op de concentratie. Gelukkig kan iedereen zijn concentratie verbeteren. In dit artikel hebben we enkele tips gegeven.

Concentreren op het werk